Als jij je doelgroep niet kunt benoemen met één vertegenwoordiger, kun je beter stoppen met bloggen. Schrijf je blog vanuit je doelgroep: een belangrijk advies voor beginnende bloggers. Maar uit welke mensen bestaat je doelgroep? En wat willen zij van je?
Voor jezelf!
Natuurlijk schrijf je een blog voor jezelf. Omdat je iets wilt bereiken. Een leuke baan, meer leuke klussen, erkenning van je deskundigheid. Met een blog trek je de aandacht van mensen die dat kunnen realiseren. Wie zijn dat dan? Mensen met invloed in jouw organisatie, of in de organisatie of branche waar je (voor) wilt gaan werken. Beter nog: mensen in je netwerk die je aan contacten met zulke beïnvloeders kunnen helpen. Want je hebt veel meer mogelijkheden als je kunt putten uit de netwerken van je netwerk.
Hoe vind je je doelgroep?
Je kunt een doelgroepanalyse maken. Het risico is dat je mensen wegstreept die interessante contacten hebben zonder dat je het weet. Bijvoorbeeld je automonteur, die altijd goede gesprekken heeft met een andere klant waarmee hij misschien zijn interesse in motoren deelt. Dat zou zomaar de directeur kunnen zijn van het bedrijf waar jij graag voor wilt werken.
Je ideale lezer
Andersom kun je je de ideale bloglezer voorstellen als je doelgroep. Bijvoorbeeld mensen met een groot netwerk, die al dan niet bewust geïnteresseerd zijn in jouw deskundigheid. Mensen die geraakt worden door jouw verhaal en erover vertellen. Mensen die op het juiste moment aan jou denken, als iemand zegt dat hij jouw expertise zoekt. Ambassadeurs dus. Bedenk eens wat een reclame het voor jou zou zijn, als je van je nu nog slapende netwerk een groep ambassadeurs kunt maken! Daarom moet elk blogartikel ook een ‘cadeautje’ zijn voor je doelgroep.
Zie je lezer voor je
Het is gemakkelijk de juiste toon te vinden als je tegenover iemand zit. Schrijven voor een brede groep aan lezers kan echter lastig zijn. Personificeer daarom je favoriete lezer. Deze hoeft niet echt te bestaan, maar het mag wel. Bijvoorbeeld die vrouw waar je vorig jaar zo’n prachtige opdracht van gekregen hebt. En die je daarna nog vijf nieuwe contacten heeft opgeleverd. Als je je doelgroeplezer bedenkt, heet dat een persona. Je kunt hem bijvoorbeeld samenstellen uit bestaande klanten. Of je gebruikt die ene beslisser van dat bedrijf dat je heel graag tot klant zou willen maken. Denk groot! Zo heb ik FranklinCovey als klant gekregen, de organisatie die het gedachtegoed van Stephen Covey uitdraagt.
Geef je lezer-persona vorm
Verzamel alle eigenschappen en interesses van je doelgroep. Bijvoorbeeld in de vorm van boeken, een collage van tijdschriften, teken ze, maak het tastbaar. Doe dat niet alleen digitaal! Ik geef dit advies vaker; achter de computer heb je nu eenmaal een andere energie dan tijdens schrijven met de hand of knippen en plakken. Fictieschrijvers schrijven een biografie van hun personage. Als je je echt in je persona verdiept, weet je wat je doelgroep interesseert en wat jij kunt bijdragen.
Wie vertegenwoordigt je doelgroep? Of ben je er nog niet uit? Schrijf je vraag of antwoord hieronder in het commentaarveld en ontvang die vragenlijst die ik heb ontwikkeld voor een biografie van mijn personages.
11 gedachten over “Je doelgroep: blog voor niet meer dan één persoon”
Hi Caroline,
Binnenkort zien wij elkaar live, maar ik ben hoe dan ook erg benieuwd naar jouw tips. Bloggen gaat er voor mij zeer waarschijnlijk ook bijhoren en ik ben er absoluut van overtuigd dat ik mijn doelgroep heel goed moet gaan toespitsen. Ik ontvang je vragenlijst graag!
Hartelijke groet,
Hélène Oostdijk
Hoi Caroline,
Dankjewel voor je blogartikel van gisteren op http://www.wavemens.com. Ik werd geïnspireerd door het idee van de collage. En ik kreeg ook het idee om op zoek te gaan naar tijdschrijften die mijn doelgroep leest en die te gebruiken voor een collage. Nog een keer mijn dank aan je voor de mooie blogartikelen die je voor mijn website hebt geschreven.
Hartelijke groet, Ingela
Ha Ingela, dankjewel voor je compliment. Fijn dat ik je hiermee kon inspireren. Het is ook altijd inspirerend om voor jou te mogen schrijven. Ik kijk uit naar een lange samenwerking, ook na de zomer!
Hartelijke groet, Caroline
Hallo Caroline!
Fijn weer zo’n blogartikel van jou waar ik wat aan heb!
Ik weet wel wat mijn doelgroep is, maar ik heb het idee dat ik die niet helder genoeg kan omschrijven (en daarmee onvoldoende adequaat aan kan spreken).
Dus die lijst om personages uit je doelgroep nader te omschrijven is zeer welkom!
Vriendelijke groeten,
Maud
Ha Maud, helemaal waar! Hoe beter je weet wie je aan moet spreken, hoe meer kans dat je hen raakt. De tips zijn onderweg om de vertegenwoordiger van je doelgroep, je persona, te omschrijven. Veel succes en aarzel niet contact op te nemen als je nog vragen hebt.
Groet, C’line
Hoi!
Wij kennen elkaar. 🙂
Ik heb met My Tree House mn focus verlegd naar (dus gescheiden/uit elkaar) moeders van kinderen in gescheiden opvoed-situaties.
Door deze groep specifiek te benaderen op oa FB en vooral Twitter levert me al meer volgers en daardoor exposure op. Nu zet ik graag de stap: behoefte peilen middels een enquête. En ook bloggen. Ik zoek nog naar de juiste weg. Beetje koudwatervrees… Je vragen zullen vast helpen, evenals je eerdere blogs over onderwerpen… Een leuke en spannende ontdekkingstocht!
Ha Kim, zeker kennen wij elkaar! Ik zal jouw enthousiaste reactie nooit vergeten, die staat nog prominent op mijn referentiepagina :). Heel goed dat je je doelgroep al scherper hebt gedefinieerd. Fijn dat jij ook weer het bewijs levert dat een kleinere doelgroep meer volgers oplevert. Wanneer je die ene moeder hebt benoemt, kun je haar benaderen. De tips zijn onderweg. Begin met een paar persoonlijke gesprekken en stel dan algemene vragen op voor een grotere groep. Vergeet niet om ook te vragen op welke social media jouw persona zit! Succes, C’line
Hoi Caroline (naamgenoot :-P),
Ik wil en ga bloggen: zin in en gaat me helpen! Het scherp maken van m’n doelgroep is nog een punt. Context; ik heb momenteel geen betaalde baan en heb nog geen eigen website. Wel heb ik expertise die ik wil delen. Ik heb uiteraard wel wat beeld en geluid bij mijn lezers, alleen concreet worden is geen sterk punt van me. Jouw vragenlijst gaat me vast helpen….
Vriendelijke groet,
Caroline
Ha Caroline,
Ja, je doelgroep kiezen is de eerste stap! Veel succes met de vragenlijst.
Groet, Caroline
@Lucia: vraag het aan ze!
Mijn doelgroep is me inmiddels duidelijk; die heb ik uitgebreid omschreven inclusief attitudes, opinies en interesses. Nu moet ik er alleen nog achter zien te komen waaraan ze behoefte hebben qua informatie, inspiratie en adviezen zodat ik daarover kan gaan bloggen. Heb jij suggesties voor hoe ik daarachter kan komen?