Cruijff en zijn taal: Cruijffiaans voor bloggers

‘Is dat Cruijff?’

Een van de moeders wijst naar de tekening van mijn peettante voor mij. Zo’n meisje in ondergoed om papieren kleertjes aan te trekken. Ze heeft kort haar, een hempje aan en een slipje dat een sportbroekje zou kunnen zijn. Het is zomer 1974. Vakantie met een paar families op Ameland. Iedereen loopt zenuwachtig door het huis; de Wedstrijd tegen Duitsland begint zo. Iemand haalt alvast taart, ‘voor als we straks gewonnen hebben’. The rest is history. 

Als eerbetoon aan het icoon dat donderdag overleed hier een aantal citaten van Johan Cruijff met een boodschap voor bloggers.

“Da’s logisch.”

CruijffAls er één ding is waar je op moet letten, is het logica. Je website moet logisch zijn voor de websitebezoeker. Die moet kunnen vinden wat ze zoekt, het menu moet overzichtelijk zijn en je moet steeds weten waar je bent. Je homepage moet duidelijk zijn in wat je doet voor wie en waarom.

Het moet ook volkomen logisch zijn om de volgende stap te zetten waarmee je doelgroep contact met je maakt. Door iets van waarde te downloaden en zijn e-mailadres achter te laten. Door je te bellen omdat je telefoonnummer levensgroot op de voorpagina staat. Door te reageren onder een blogartikel. Leg de rode loper uit!

En uiteraard moet je tekst logisch zijn, moeten de beelden er logisch bij passen en moet dat alles als vanzelfsprekend aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. Maar dat is logisch.

Focus op kansen “Veel mensen zien dat er tijdens een wedstrijd met het elftal iets fout gaat. Veel minder zien waar de fout zit en slechts een enkeling ziet wat je eraan kunt doen. Ik zie dat meteen, ja.”

Johans focus tijdens het spel was fenomenaal. Zijn plan leek niet complexer dan ‘winnen’, of ten minste ‘niet verliezen’- als je dan niet kunt winnen. Tijdens het spel is zijn plan superwendbaar. Waar hij mogelijkheden ziet, dirigeert hij met vanzelfsprekend gezag – want verdiend – zijn medespelers om als team een overwinning te realiseren.

Zet een grote lijn uit, ook voor je website: maak een jaarplan, want je moet wel scoren. Speel in op kansen. Bijvoorbeeld een special over Johan Cruijff als hij trending is. Ga een samenwerking aan met anderen als die kans voorbij komt. Schrijf over een casus wanneer je net een succesvol project hebt afgerond.

Streef naar perfectie “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.”

Voor veel consultants is perfectie een valkuil. Vooral als je schrijft. Het is alsof er voortdurend een commentator op je vingers kijkt en je krijgt geen woord op het scherm. Maar een blog is niet live, zoals een wedstrijd. Maak gebruik van de tijd tussen het schrijven en het plaatsen en delen van je artikel om het denkwerk te doen wat Cruijff in een oogwenk kon. Schakel eerst je commentator uit (en je spellingchecker) en schrijf uit de losse pols. Soms is het prettig de structuur van Arie te gebruiken, voor anderen is het juist lekker om zonder reserve je hele verhaal eruit te gooien en pas daarna te structureren. Laat het dan een nacht marineren. Jij hebt het voordeel dat jij tijdens de wedstrijd de tijd stil kunt zetten. De volgende dag lees je je artikel kritisch door en zet de punten op de i “daar waar ze horen”.

Stellig “Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite me te vergissen.”

Hij twijfelde nooit aan zichzelf. Dat lijkt arrogant, maar niemand heeft hem dat uiteindelijk kwalijk genomen. Ook in een blog is het goed om stellig te zijn, het versterkt je autoriteit. Te veel nuance gaat verloren online. Schrap uit al je online teksten ‘volgens mij’, ‘ik denk’, ‘eventueel’ en dergelijke twijfelwoorden.

Authentiek “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.”

Tegelijk mag je stelligheid nooit je authenticiteit overschreeuwen. Geen enkele vorm van marketing mag dat. Als je niet volledig achter je verhaal kunt staan, voelt je publiek dat onmiddellijk aan. Daarom droeg het taalgebruik en accent van Johan ook bij aan zijn geloofwaardigheid. Zijn eigenaardigheden waren allemaal onderdeel van zijn persoonlijkheid. Als dat niet klopt, voelt het publiek dat direct aan, of ze nu hoogopgeleid zijn, voetbalfan of allebei.

Uniek “Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal.”

Cruijff was in staat om wat er gebeurde in een onnavolgbare logica te plaatsen. Zowel in zijn spel als in zijn communicatie was hij uniek. En jezelf zijn, dat doet niemand je na. Zo heb je geen concurrentie. Probeer daarom niet te doen wat iedereen al doet maar laat jezelf zien. Benadruk het persoonlijke aspect van je consultants in je blog.

Ook wanneer je een dienst aanbiedt dat uniek is, hoef je je niet te verdedigen tegen je concurrentie. Daarin moet je natuurlijk je concurrentie wel altijd een stap voor blijven, maar ook daarin heeft Johan voorzien: “Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, lijk ik sneller”. Zorg dat je de eerste bent. En blijft.

Helder “Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.”

Ofwel: ‘Bloggen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel bloggen’. Er zijn consultants die hun publiek willen selecteren door academisch taalgebruik. Maar ook academici haken af bij een ingewikkeld verhaal. Niemand leest graag moeilijke teksten en al helemaal niet online. Een blogartikel is bij uitstek een verhaal dat toegankelijk moet zijn. Laat zien hoe briljant je bent door ingewikkelde zaken eenvoudig te verwoorden.

Creëer urgentie “Vaak moet er iets gebeuren voor er iets gebeurt.”

Het is logischer dan het klinkt: voordat mensen in actie komen, moet er iets gebeuren, iets wat ze uit balans brengt, iets wat ze aan het denken zet. Dat kan iemands dood zijn. Iets wat aanzet tot de gedachte: ik moet er dus nu iets van maken. In elk project en in elk verhaal is een vonk nodig die de verandering in werking stelt. Het verhaal van je doelgroep, van je eigen bureau, van een artikel of een casus moet er iets gebeuren om de verandering in gang te zetten. Het probleem kan nog zo groot zijn, zonder die urgentie, zonder dat “er iets gebeurt”, gebeurt er niets.

Zie de essentie “De bal is een essentieel onderdeel van het spel.”

Bloggen gaat over de dienst die je verkoopt. Af en toe kun je het hebben over je filosofie en een actualiteit, maar maak je die relatie met je essentie niet, dan mis je de kern. Want wat je verkoopt is een essentieel onderdeel van je boodschap.

Wees zichtbaar “Je bent net zoveel waard als de tijd die je op TV komt.”

Ofwel: je bureau is net zoveel waard als de mate waarin je vindbaar bent op internet. En je bent net zo vindbaar als je content blijft produceren op je website. Niets is daar meer geschikt voor dan een blog.

Met dank aan Citaten.net.