Hoe schrijf je een authentiek blogbericht?

markt‘Hoe schrijf je een authentiek blogbericht?’ vragen mensen mij vaak. Mijn antwoord is altijd een verhaal. Vandaag vertel ik het verhaal over mijn bloemiste. Mijn bloemiste heeft eindelijk een website. Originele vormgeving, mooie foto’s, maar tegen het bloggen ziet ze erg op.

‘Ik ben helemaal niet technisch en bovendien, wat moet ik schrijven?’

Ik ken haar als een vakvrouw, zowel zakelijk als inhoudelijk. Ze houdt van haar zaak, dat hoeft ze niet te vertellen, dat straalt ze uit. Authentiek tot in de meeldraadjes van elke bloem die ze verkoopt. Ondanks de concurrentie van de tweewekelijkse markt en een andere bloemenzaak om de hoek, blijft ze goed draaien. ‘We hebben ieder onze eigen klanten’, verklaart ze.

‘Hoe komt dat?’ vraag ik.

Ze haalt haar schouders op, ‘Gewoon, mijn klanten hebben voorkeur voor mij.’

Hoe ben je jezelf op je website?

De winkel draagt haar naam. Ze ís de winkel. Gewoon jezelf zijn dus. Maar hoe ben je jezelf op je website als je al opziet tegen het schrijven? Daarvoor is het allereerst belangrijk dat je weet wat jouw aspiratie is, het hogere doel dat je met jouw onderneming of werk wilt bereiken, je missie. Ik schreef al eerder een blog over authentiek maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het verhaal van de bloemiste

Om te beginnen kun je investeren in een goede foto van jezelf. Maar we waren er nog niet. Ze moet iets meer vertellen dan dat ze gewoon andere klanten heeft dan de andere bloemist omdat ze zelf anders is.

Ik vroeg haar: ‘Hoe ben je eigenlijk in de bloemen terecht gekomen?’

Toen kwam er, zonder dat ik nog één woord hoefde te zeggen, een samenhangend verhaal met een expositie (het tuindersgezin waarin ze opgroeide), een intrige (beroepskeuze), een catastrofe (grote stress op het werk) een peripetie (rust in haar vaders tuin) en de apotheose: een eigen bloemenzaak. Onmiddellijk was het me duidelijk waarom ze zo thuis is tussen de bloemen. Dat is dus het verhaal dat op haar website moet.

Hoe schrijf je een authentiek blogbericht?

Precies zoals je een authentieke website schrijft. Begin bij jezelf. Vertel je verhaal. Laat eventueel een ander het opschrijven, maar geloof me: jij hebt iets unieks te vertellen!

Extra tip

Als je moeite met schrijven hebt, kun je een authentieke schrijfstijl bereiken door letterlijk te schrijven wat je zegt – laat iemand je interviewen of vertel het aan je goudvis en neem het op. Verwijder daarna de ‘eh’ en maak er correcte Nederlandse zinnen van.

Wat is jouw verhaal? Zet het op je website (als het er al niet staat) en plaats hieronder een link. Meteen delen met al je contacten op social media en iedereen weet waarom ze met jou in zee willen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Hoe schrijf je een authentiek blogbericht?”

Blogbijbel gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren. Klik voor akkoord. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website staan op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Ik verzamel anonieme gegevens met Google Analytics om te zien hoe mijn website functioneert en welke blogartikelen populair zijn. Ik volg je niet persoonlijk. Mijn privacyverklaring staat onder Contact: https://www.blogbijbel.nl/contact-met-de-blogbijbel/ Als je deze website blijft gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op 'Akkoord' hieronder, ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten