Leg het stap voor stap uit

stap voor stapHoe leg je uit wat je zelf doet zonder erbij na te denken? In mijn vorige blog schreef ik, dat je van je eigen ‘onbewuste bekwaamheid’ en stap terug moet doen naar het moment dat jij ‘bewust bekwaam’ werd. Stap voor stap dus. Mijn moeder wilde mij op mijn zeventiende al rijles geven in haar eend. Eerst probeerde ze me te vertellen wat ik moest doen, maar ze kwam er niet uit. Toen pakte zij (met links, want zij zat naast mij, aan de verkeerde kant van de versnellingspook) de pook en deed voor hoe ik de auto in de eerste versnelling zou zetten. Daarmee stond de auto in zijn achteruit. Pas na een paar keer realiseerde mijn moeder zich, dat ze de beweging spiegelde, omdat ze aan de andere kant van de pook zat. Toch had ze de beweging nodig, omdat ze de beweging geautomatiseerd had en pas kon vertellen wat ze deed, als ze het eerst zelf deed.

Doe het zelf

Vaak is het nodig dat je de vaardigheid die je over wilt brengen, zelf een paar keer doet. Vervolgens doe je het heel langzaam. Als je aarzelt, doe je het iets sneller, zodat je er minder bij nadenkt. Pas als je weer die stap terug hebt gedaan naar ‘bewust bekwaam’, kun je het in stappen beschrijven.

Bepaal een logische volgorde: stap voor stap

Veel zaken die je op routine doet, doe je tegelijk of in een willekeurige volgorde. Om het te leren, geeft een vaste volgorde houvast. Schrijf elke stap zo gedetailleerd mogelijk op geeltjes, niet meer dan een paar woorden per stuk, en puzzel net zo lang totdat je een logische volgorde hebt. Laat het uitvoeren door iemand die het nog niet beheerst en kijk of het werkt of dat je misschien onbewust handelingen toevoegt of overslaat. Een blogfan schreef mij dat het onmogelijk was om ‘regie en productie te scheiden’ en tegelijk te schrijven terwijl je nog niet wakker was. Ik had moeten vertellen dat je eerst je onderwerp bepaalt en moet gaan slapen met de juiste vraag in je hoofd. Dan pas kun je de volgende ochtend in half-slaap spontaan schrijven over relevante zaken. Dat had ik er niet bij verteld, omdat dat vanzelfsprekend voor mij was. In mijn boek leg ik het nu beter uit, namelijk stap voor stap.

Groepeer in logische eenheden

Met die geeltjes kun je ook gemakkelijk groeperen in hoofdstappen. Dat maakt het overzichtelijk voor iemand die het nog moet leren. Als je iets in een blog overbrengt, zijn de hoofdstappen ook rubrieken. In deze blog heb ik de rubrieken Voorbereiden, Verleiden en Vakmanschap. Dat zijn ook de hoofdstukken van de Checklist en van mijn boek dat vóór de zomer uitkomt.

Verzin een akroniem

Zelf heb ik gekozen voor alliteratie: door de beginletter gelijk te houden, is mijn trits Voorbereiden, Vakmanschap en Verleiden gemakkelijk te onthouden. Ook vind ik de volgorde waarin je dat doet minder belangrijk. Met Web4Women hebben we echter een methode met een dwingende volgorde. Die noemen we ACROSS. Elke letter staat voor een stap en het geheel vormt het woord Across, in de context: ‘To get the message across’. Dat heet een akroniem: een letterwoord. Daarmee is je werkwijze een methode geworden.

Autorijles

Ik heb veel van mijn moeder geleerd, maar voor autorijden heb ik toch maar gewoon rijlessen genomen. Hoe pak jij het aan om je lezers iets over te brengen? Schrijf het hieronder in het commentaarveld.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blogbijbel gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren. Klik voor akkoord. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website staan op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring te geven. Ik verzamel anonieme gegevens met Google Analytics om te zien hoe mijn website functioneert en welke blogartikelen populair zijn. Ik volg je niet persoonlijk. Mijn privacyverklaring staat onder Contact: https://www.blogbijbel.nl/contact-met-de-blogbijbel/ Als je deze website blijft gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op 'Akkoord' hieronder, ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten