Vaktaal: Hoe leg jij het je doelgroep uit?
Klanten, ze snappen ook niks! Alles moet je ze uitleggen. En dat is nog niet eens zo gemakkelijk. Klanten spreken niet jouw vaktaal. Vaak snappen ze niet eens hoe hard ze jouw advies eigenlijk nodig hebben! Een beddenspecialist, die verzucht dat mensen niet weten wat er na een paar jaar in hun kussen leeft. Een leverancier van koffiezetapparaten die klaagt dat mensen niet eens weten hoe ze een goede koffie zetten. Coaches die gewoon weten dat hun klanten niet de discipline hebben om te doen wat ze adviseren.
Elk nadeel hep zijn voordeel
En dat is nu precies de kans! Als je al die mensen kunt uitleggen dat ze gewoon elke paar jaar hun kussen moeten vervangen. Hoe ze een perfecte koffie zetten – zelfs barista-cursussen verkopen. Of ze helpen met het uitvoeren van je advies. Begeleiden. Dat opent een heel nieuwe markt! En denk eens aan de vooropleiding die er nodig is om een organisatieadvies door te voeren. De cultuurverandering. De leiderschapsstijl.
Spreek je doelgroep aan
Elke ondernemer heeft wel kennis waar zijn klanten betere klanten mee worden. IT-adviesbureaus zijn erbij gebaat dat hun klanten zorgvuldig met IT omgaan, systematisch werken en weten wat de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied zijn. Het probleem is dat veel IT’ers bijvoorbeeld in ‘nullen en enen’ spreken: vaktaal. Zo komt het in elk geval over op hun klanten. En dit euvel ligt niet alleen bij IT’ers. Iedere expert gebruikt vaktaal en dat niet alleen, experts gaan vaak van veel te veel voorkennis uit. Een leverancier van deuren spreekt over beslag en rozet alsof iedereen weet wat dat is. Een groenteboer heeft het over okra alsof jij dat wekelijks op je bord krijgt. Daar ben je niet mee bezig. Je hebt wel wat anders aan je hoofd. En nee, dan moet je groenteboer of IT-adviseur niet in jip-en-janneketaal gaan spreken. Dan ben je helemaal beledigd. Je haakt af.
Om je doelgroep te leren kennen, voer je eerst een doelgroepanalyse uit.
Leg vaktaal uit met respect
Je doelgroep is meestal best slim. Alleen geen vakgenoot. Zij kunnen weer andere dingen. Waar jij dan weer niets van snapt. Leg het dus uit in grotemensentaal, maar niet in vaktaal. Zoals ze je in de krant uitleggen hoe de politiek van Burundi ook al weer in elkaar zit als daar ineens een conflict oplaait. Want dat had je even niet paraat. Maar je bent niet gek. Neem een gerespecteerd lid van je doelgroep in gedachten. Of de Dalai Lama – slimme man, maar ongetwijfeld geen vakgenoot van jou. Of Obama. Of je grootmoeder.
Als vaktaal onoverkomelijk is
Soms kan het niet anders. Of loopt je verhaal niet lekker als je elke vakterm moet vermijden. Daar heeft internet een prachtige oplossing voor: links! Hierboven staat een link van ‘barista’ naar de Wikipedia-uitleg. Als je veel vaktaal op je website moet gebruiken, kun je op je eigen website een pagina met vaktaal maken. Zoals ik dat voor ClineKennisDelen gedaan heb.
Stap voor stap
Vertel nu eens stap voor stap wat jouw doelgroep moet weten voor ze jouw product aanschaffen.
Kijk meneer Obama – of mag ik Barack zeggen? – de smaak van koffie begint bij de boon. Er zijn maar een paar soorten. Wij verkopen alleen koffie waar de boer een eerlijke prijs voor heeft gekregen; dat zal u aanspreken. Daarna drogen en branden wij de bonen. Ik kan u beloven dat we daarbij de hoogste standaard aanhouden. Daarna telt de maling. Hoe fijner de maling, hoe sterker de smaak. Dat stelt u hier in, aan de achterkant.
Krijg je de smaak een beetje te pakken? Wat moet jouw doelgroep absoluut weten voor ze aan jouw product beginnen? Kun jij volleerde barista’s van ze maken zonder ze lastig te vallen met je vaktaal? Laat het anderen weten, blog erover en schrijf het in het commentaarveld hieronder! Dan stuur ik jou een plaatje van hoe je stap voor stap je kennis deelt met je doelgroep online.
7 gedachten over “Vaktaal: Hoe leg jij het je doelgroep uit?”
Dank je wel Caroline!
Mijn doelgroep zijn CEO’s in het MKB. Wat ze nodig hebben om echt ondernemer te zijn/worden is de gewoonte van Implementeren. Doen wat nodig is om een resultaat te halen. Zelfreflectie en open staan voor hulp (en daar zelfs om vragen).
Wat ze ook nodig hebben is gedegen kennis en ze moeten verliefd zijn op hun vak. Bereid zijn om 24/7 de radertjes te hebben draaien (niet echt tegen te houden als je op je pad zit :-)) en de kunst van het afstand nemen kennen of willen leren.
Met deze eigenschappen zijn ze klaar om de tools, tips, handvatten en marketing ideeën die ik kan geven om te zetten in harde en meetbare resultaten.
Tot zover mijn eerste ingevingen.
Inspirerend blog weer Cline! Dank!
En kun je ze dat uitleggen, Merijn?
Goeie blog,
Net begonnen met de discipline van het bloggen en een ‘technisch’ stuk geschreven over het verschil van ‘gewoon’ katoen en bio katoen.. Deze blog heeft me wel aan het denken gezet…. Het is eigenlijk best lastige materie voor iemand die niet in de akkerbouw zit..ik moet dus meer uitleggen… dank voor de hele goeie tip!
Dankjewel Richwald! Wat is de waarde van die uitleg voor jouw doelgroep?
Een kiekje is zo gemaakt, maar voor het maken van een goed portret, waarbij je ontspannen op de foto staat en dat je moeiteloos als profielfoto wilt gebruiken is meestal meer nodig. De juiste compositie, een goede lichtinval en een ontspannen blik in de camera, vooral dat laatste! Als je geen fotomodel bent, dan is het niet jouw alledaagse bezigheid om leuk in een cameralens te kijken, en wat is leuk? Hoe moet je kijken als je altijd stom op foto’s staat of er gewoon een hekel aan hebt om gefotografeerd te worden? Ik zorg ervoor dat je zult genieten van jouw photoshoot, gewoon in jouw eigen omgeving, met als aandenken een mooi portret, waar je trots op bent en meteen wilt uploaden op social media!
Dankjewel Suzanne, het is waar: je hebt een prachtige foto van mijn foto-schuwe lief gemaakt! Als je de volgende keer reageert op een blogartikel, vertel dan niet waar je goed in bent, maar geef tips. Bijvoorbeeld hoe je je kunt ontspannen voor een foto. Die kun je ook op je blog plaatsen, zodat mensen daar graag komen kijken. Reclame werkt niet meer, maar vrijblijvende tips des te meer!